Niilo Kinos

Niilo Kinos 2 Sotilaspastori N.J.Kinos

Sotilaspastori Niilo Kinos 30.8.1941. Suomen Sota 1941-1945 osa 3. toinen p. 1957 .

SA-kuva.fi

Niilo Kinos 3 Niilo Kinos

Niilo Kinos toimi Lahden lyseossa uskonnon ja historian opettajana vuosina 1956-67.

Hän toimi Jatkosodan aikana III Armeijakunnan pastorina. 

Hän sai kenttärovastin arvon, joka on palvelusarvo Puolustusvoimien kirkollisen työn alalla Suomen puolustusvoimissa.  Kenttärovastin arvo rinnastetaan everstiluutnantin arvoon.

Räisälä. Engl. Sanomalehtimiehiä suomalaisten vieraina, etualalla past. Kinos. Räisälä
Räisälä. Engl. Sanomalehtimiehiä suomalaisten vieraina, etualalla past. Kinos.
Räisälä

Pieni tieto Kinoksen nuoruudesta:

Pappila valmistui vasta kesäkuussa 1919. Ensimmäisenä pappilassa asuvana pappina tuli Tuomiokapitulilta määrätyksi pastori Yrjö Kivioja Varkauden tehtaalta. Hälle Iisalmen rovasti Noponen maksoi palkan, koska Kivioja oli määrätty hänelle apulaiseksi. Hän oli Sonkajärvellä vain yhden vuoden ja tuli määrätyksi Vieremälle. Toukokuun 1. päivästä toistaiseksi 1919 tuli Iisalmen kirkkoherran apulaiseksi pastori N.J. Kinos, jonka tuli asua uudessa pappilassa. (file://F:\netti\Kotiseutu\artikkelit\seurakun.htm 25.10.2005)

Lainaus Seura:

Kenttäpapit olivat kyllä pitäneet kokouksia, joissa pohtivat, millainen olisi heidän toimenkuvansa, jos sota mahdollisesti syttyy. Kokousten pöytäkirjoista ei juurikaan löydy mainintoja kaatuneiden hautauksista. Jos olisi jo etukäteen alettu tilata tuhansia ruumisarkkuja, se olisi herättänyt suurta huomiota ja laskenut kansan ja sotilaiden moraalia.

”Korkeimmissa portaissa todettiin vain kuin ohimennen, että kyllä armeijakuntien pastorit hoitavat asian. III Armeijakunnan pastori Niilo Kinos tuhahti kiukuissaan, etteivät papit voi olla yhden miehen hautaustoimistoja”, kirkkonummelalainen sotahistorian tutkija Sune Sahlstedt kertoo. (Sittenkin kotimultiin  Seura 18.12.2012, Antero Raevuori)

 

Niilo Kinos

Niilo Johannes Kinoksen hauta sijaitsee Levolla kellotornin kohdalla oikealla eteläpuolella.  29.11.1892 – 20.3.1975

 

Sen sijaan uskonnon ja sotapuheiden sekoittamista ei katsottu hyvällä. ”Propaganda merkitsee sotilaan sanakirjassa valhetta”, lausui pastori Niilo Kinos eräässä sodan aikana pidetyssä  pappeinkokouksessa.  (HS Sunnuntai 

(Jos jollain on lisätietoa Kinoksesta, pyydän lähettämään)