Lyseo ja lyseolaisia kirjallisuudessa 4

Lyseon oppilas Riitta Saarinen on kirjoittanut lintujen rengastaja ja lintutornien rakentaja Jouko Alhaisesta kirjan: Kurkikuiskaaja. Jouko on maineikas loukkaantuneiden kurkien hoitaja ja kasvattaja.

Kirjan johdannossa Riitta kertoo lyseon Loxia-lintukerhosta, josta hän sai kipinän luontoharrastukseen. Hän mainitsee myös Erkki Salorannan innostavana opettajana.

Lyseon voimistelunopettaja Einari ”Pelle” Aalto kuvassa.

Kalevi Heikkisen kirja mopoista ja elämästä.

Yllättäviä käänteitä Kalen elämänuralta. Hän toimi pitkään lyseon erityisopettajana viipaleessa. Jos haluat tietää, niin kirjaa saa tekijältä. kalentalli@phnet.fi

Riihimäen oppikouluista ja lukioista. Martti K. Lehdon koulut ennen hänen siirtymistään Lahden lyseon rehtoriksi. Myös Heikki Vuori oli Riihimäeltä.

******

Atte Korhola on ympäristömuutoksen professori Helsingin yliopistosta. Hänen uusin kirjansa kertoo luonnon muutoksista ja suurista tapahtumista ennen ja nyt.

Atte kertoo hieman myös lyseoajoistaan mm. miten hän muuttui abiturienttivuotena ”kun aloin lukea Rooman Klubin raporttia väestönkasvusta, köyhyydestä, kestävästä kehityksestä ja aavikoitumisesta”. Ylioppilas 1977.

Kymmenet lyseolaiset ovat käyneet RUK:n Haminassa tai sota-aikana Niinisalossa. Tässä kirjassa mm. Outi Siimes (kurssilla 208) joutui keskeyttämään kurssin, kun hän joutui eduskuntaan varapaikalta Väinö Saarion menehdyttyä kesken kauden. Outi suoritti RUK:n myöhemmin ja valmistui upseeriksi reservissä.

Myös monet lyseon tytöt ovat käyneet RUK:n ja valmistuneet vänrikeiksi.

Lyseon rehtori Tero Matkaniemi on kirjoittanut teoksen uimareista nimellä Selviytyneet.