Riemuylioppilaan puhe kevätjuhlassa

Lahden lyseon ylioppilasjuhla Vesijärvi-halli 4.6.2022

 Kevään 1971 ylioppilas Jouni Oksanen KTT, DI

RIEMUYLIOPPILAAN PUHE KEVÄÄN 2022 UUSILLE YLIOPPILAILLE

Hyvät ylioppilaat, rehtori, opettajat ja arvoisa juhlaväki! Minulle on suotu kunnia tuoda viime ja tämän vuoden riemuylioppilaiden tervehdys ja onnittelut teille, uudet ylioppilaat. 51 vuotta sitten painoin itse valkolakin päähäni Lahden lyseon oppilaana. Riemuylioppilasjuhlat jäivät koronan takia pitämättä, mutta koulumme 100-vuotisjuhlia pääsimme viimein viettämään pari viikkoa sitten Sibeliustalolla. Vuosi sitten valmistui paksu juhlakirja, jonka sivuilta voi aistia lyseon hengen. Mielestäni lyseon henkeen kuuluu yhdessä tekeminen, yhdessä oppiminen ja toisten huomioon ottaminen.

Läheltä seuranneena olen ilokseni huomannut, että lyseon henki elää tänäkin päivänä. Yhteiskuntamme tarvitsee uusia osaajia. Tulette varmasti löytämään oman paikkanne, kunhan teillä on oikea asenne ja motivaatio sekä opiskelussa että työelämässä. Elämä on jatkuvaa oppimista. Maailmanlaajuinen pandemia on haitannut elämäämme jo reilu kaksi vuotta. Se on valitettavasti vaikuttanut ja vaikeuttanut paljon myös teidän opiskeluanne. Olette kuitenkin osoittaneet, että pystytte selviytymään haasteista.

 Meidän hyvinvointimme perusta on hyvä koulujärjestelmä, joka on muuttunut paljon viimeisen 50 vuoden aikana. Oppiminen ei ole enää pelkkää päähän pänttäämistä. Ei ole synti, jos koulussa on kivaa. Minkä ilotta oppii, sen surutta unohtaa. Koulu jättää meihin lähtemättömän jäljen ja paljon muistoja. Uskon, että teillekin jää paljon mukavia muistoja koulusta ja opettajista. Toisenlaisiakin muistoja voi olla, kuten pikku-Pekalla: Kun opettaja hiiltyneenä hänen huonoon matikkapäähänsä kysyi että, jos sinulla on kahdeksan omenaa ja minä otan niistä viisi omenaa, niin mitä jää jäljelle? Pekka mietti ja vastasi: Ikävä muisto ahneesta opettajasta.

Tänään teillä, uudet ylioppilaat, on suuri päivä. Teillä on lupa olla ylpeitä siitä, mitä olette saavuttaneet. Tämä päivä on päivä, jota voitte vielä vanhanakin muistella. Sinä nuori ylioppilas astut nyt elämässäsi uuteen vaiheeseen. Matka maailmaan on jännittävä seikkailu, johon itse kirjoitat juonen ja suunnittelet varusteet, mutta paraskaan varustus ei riitä, jos ei tiedä, minne on menossa. Pidä siis suunta selvänä.

Jokaisessa meissä on lokki Joonatan. On vain luotettava siipien voimaan. Veksi Salmen sanoittamassa laulussa on suuri elämän viisaus: Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille. Muista siis myös unelmoida!

Lämpimät onnittelut teille uusille ylioppilaille! Olette valkolakkinne ansainneet! On juhlan aika! Onnittelut myös uusien ylioppilaiden vanhemmille ja läheisille ja kiitokset myös Lyseon henkilökunnalle! Turvallista matkaa maailmaan!